Fysioterapeuter

Svenska fysioterapeuter:

 

Leg. Sjukgymnast Mikael Klotz / Rehab-ansvarig Hammarby Fotboll

”Möjligheterna till LPG behandling i mitt arbete med Hammarby Fotboll har varit värdefulla. Med korta behandlingstider har jag snabbt kunnat uppnå en djup vävnadseffekt på allt från subakuta muskelskador, ärrbehandling, djup vävnadspåverkan till DOMS (Delayed onset muscle soreness)/träningsvärk utan att behöva slita på händer och fingrar. Det är för övrigt omöjligt att nå lika djupt med mina fingrar som jag når med KMI. LPG har helt enkelt varit ett mycket värdefullt komplement i den sjukgymnastiska verktygslådan.”

Sinan Ayranci, professionell fotbollspelare i Hammarby Fotboll

Jag drabbades av en stor blödning i låret och opererades 3 gånger för det (compartmenet syndrom vastus lateralis) och låg på sjukhus i en vecka. Det tog 6 långa veckor innan jag fick belasta benet fullt igen. Med långsam, tråkig rehabilitering. Fett tråkigt!

Jag var orolig för min karriär med tanke på hur allvarlig skadan var.

“En del av min rehabilitering var behandling med ”dammsugaren” (LPG) i min snygga kroppstrumpa. Varje behandling var så bra och jag kände direkt skillnad på hur rörlig jag blev i benet och hur fort svullnaden försvann. Det var en oerhört skön och behaglig behandling.”

Sjukgymnastens kommentar: ”Sinan var tillbaka på full belastning av låret efter 6 veckor och friskskrevs 3 månader efter operationerna. Ärret är väl mobiliserat och inga underliggande strukturer verkar ha växt ihop vilket annars är risken med den här typen av stora skador”

Tom Falkinger, leg. Sjukgymnast / leg. Naprapat, Nyköping

Under en kurs i kinesisk medicin i Kina 1980 kom jag i kontakt med vacuum-behandling av muskler och bindväv. När jag för ett och ett halvt år sedan fick LPG-tekniken demonstrerad för mig förstod jag att det hänt en hel del inom detta område. Jag förvärvade då en LPG-KMI till min praktik i Nyköping. Jag använder den på flertalet av mina patienter och har därmed väsentligen stärkt mina behandlingsresultat och avlastat mig som terapeut.

Många kroniska rygg- och nackpatienter har fått ett nytt liv. För övriga patienter med muskel- bindväv- eller ledproblematik använder jag också LPG och har därmed fått ett snabbare läkningsförlopp och kunnat minska antalet behandlingar.

Yvonne S. Wallin leg. Sjukgymnast / Lymfterapeut, Enebyberg

I mitt arbete som sjukgymnast/lymfterapeut har jag länge sökt “nya ” behandlings-metoder som ett komplement till de traditionella. Detta i syfte att förbättra och effektivisera behandlingsresultaten. Jag kom i kontakt med LPG KMI på en resa till Frankrike för några år sedan. Som leg. sjukgymnast arbetar vi utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Eftersom jag tagit del av vetenskapliga studier med LPG-behandling när det gäller ödem stadium II beslutade jag mig för att själv använda LPG KMI för att utveckla mina behandlingar. Mina lymfpatienter har själva noterat tydliga förbättringar: Ödemet blir mjukare i konsistensen och vätskan blir då lättare att transportera bort och volymen minskar på så sätt. Även ärrvävnader har med LPG-behandling blivit mindre strama. Både mina patienter och jag är klart positiva till vår erfarenhet av LPG som behandlingsmetod.

Outi Aspe, leg Sjukgymnast, Stockholm

Jag har LPG sedan våren 2009 och arbetar huvudsakligen med kroniska smärttillstånd och då främst fibromyalgipatienter som har svårt att få någon lindring på annat sätt. Med såväl dessa som lymfpatienter samt en hel del ryggproblem har jag väldigt bra resultat.

Arne Karlsson, leg Sjukgymnast, Örebro

“Under min sjukgymnastutbildning i Danmark för 30 år sedan fick jag lära mig en hel del om bindvävsterapi, något jag har haft nytta av i samband med behandling av led -muskelbesvär. När jag så kom i kontakt med och själv fick prova en LPG-behandling på en mässa i Stockholm för ett par år sedan förstod jag att detta var en effektiv och lättarbetad bindvävsbehandling som förbättrar behandlingsresultatet för patienten och betydligt avlastar terapeuten. Nu har jag en egen LPG-KMI på min praktik. Jag använder den till bl.a. nack och ryggpatienter med spända muskler-senor. Jag upplever att jag får en uppmjukning och avslappning av muskler och senor som gör den övriga rehabiliteringen mindre smärtsam. Jag har även goda erfarenheter av förkortade läkningstider, mjukare och mer lättarbetade muskler-leder vid idrottsskador samt snabbare återhämtning efter träning/tävling på idrottare”.

Birgitta Karlberg, Massage- och LPG-terapeut, Stockholm

Jag har arbetat med samtliga tekniker enligt LPG-metoden i 13 år. Under de första 8 åren på Akademikliniken arbetade jag mest med postoperativa behandlingar (nyopererade) för att förbättra läkningar och uppnå bättre resultat. Efter kirurgiska ingrepp är LPG närmast en självklarhet för att snabba på läkningsprocessen samtidigt som den minskar svullnader och blåmärken. Många kirurger vill även använda LPG preoperativt för att mjuka upp och dränera vävnaden. Vid hudtransplantationer, brännskador, olika ärrtyper och lymfödem är LPG i samtliga fall mycket effektivt. Med min långa och breda erfarenhet av tekniken har jag blivit helt övertygad om de positiva effekter man uppnår.

Maria Abrezol, leg. Sjukgymnast, Växjö

Redan i början av 1990-talet kom jag i kontakt med LPG. Jag bodde då i Lausanne, Schweiz och arbetade sedan många år på min privata praktik. LPG var vid den tiden vida spridd inom vården i centrala och södra Europa. Som sjukgymnast insåg jag snabbt dess värde både för patienten, med förbättrade behandlingsresultat, men även för mig, som avlastning vid vissa behandlingsmetoder. Jag återvände till Växjö 1996 och tog då med mig min LPG. Jag är nog den sjukgymnast i Sverige som har längst personlig erfarenhet av tekniken inom vården. Jag använder den som ett komplement till manuell behandling vilket betydligt förkortar och påskyndar rehabiliterings-processen. Dessutom har jag använt enbart LPG i vissa fall, t.ex har jag fått utomordentligt fina resultat hos personer med olika hudåkommor, bl.a. sklerodermi. Jag har använt LPG till alltifrån cirkulation och lymfproblem till muskel och senbesvär, återhämtning efter träning, förberedande inför massage eller stretch osv.

Siirka-Liisa Dyrssen, leg. Sjukgymnast och Lymfterapeut, Stockholm

Jag är född i Finland och har gått mina utbildningar där samt i Sverige och Tyskland. Jag kom första gången i kontakt med LPG när jag läste en artikel i en finsk läkartidning om dess mycket goda effekter vid behandling av brännskador. Jag blev genast mycket intresserad och har sedan dess grundligt satt mig in i LPG-KMI:s funktioner. Som lymfterapeut ser jag uppenbara fördelar med att använda LPG-KMI som komplement eller ersättning till manuell lymfterapi. Även efter brännskador, idrottsskador och andra diagnoser (tex ortopedkirurgiska ingrepp som vid knäplastik) där bindväven kommit till skada är LPG-behandlingen självklar.

I Finland används LPG-KMI av hundratalet sjukgymnaster som arbetar inom berörda områden. Professionella idrottsutövare har i flertalet sammanhang med sig en egen fysioterapeut och en LPG-apparat, t.ex vid olika världsmästerskap.

I lymfterapin består nyttan av LPG-behandlingar i att terapeutens arbete underlättas, resultaten förbättras och man får betydligt förkortade behandlingstider. Enligt kliniska erfarenheter varar effekten av behandlingen längre. LPG borde vara det sjävklara komplementet vid all behandling efter olyckor, sjukdom och vid sportprestation. Både för att förebygga kroniska tillstånd och förkorta behandlingstider.

Några medicinska kliniker som använder LPG

  • Akademikliniken i Stockhollm
  • Laser & Estetik i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Västerås och Norrköping
  • Lasermottagningen i Helsingborg och Malmö
  • Citadellkliniken i Malmö
  • Bellakliniken i Helsingborg
  • Eriksbergskliniken i Stockholm
  • Life Long Clinic, Göteborg

 

Referenser / Vittnesmål

 

BRIAN JOUBERT 24, Värdsmästare i konståkning
En av nutidens främsta konståkare med 1 VM-guld 2007 och 2 bronsmedaljer, 2 silvermedaljer samt 2 guldmedaljer på EM. Franska öppna mästerskapen har han vunnit 6 gånger.

“Huber har lärt mig att bättre förstå min kropp. Jag har förbättrat muskulär styrka och ökat syreupptagningsförmågan. Jag vet nu vilka muskelgrupper som involveras i utsträcknings- och rotationsmoment vilket är fundamentalt i tävlingssammanhang. Tack vare Huber i kombination med bra råd från min PT har jag kunnat förbättra min explosivitet samtidigt som jag optimerat precisionen i mina rörelser”.
/ Brian Joubert

Kvinna 73 med Hjärtsvikt
Sedan lång tid tillbaka gravt nedsatt rörelseförmåga och styrka. Dessutom i kombination med motoriska dysfunktioner samt två ledproteser. Tränar sedan 6 månader 2×30 minuter per vecka med utmärkta resultat. Hon upplever nu betydligt förbättrad balans, koordination, styrka och hållning samt stabilitet såväl i rörelse som i stillastående. “Jag är inte längre ett offer för min sjukdom utan har återfunnit kontrollen över min kropp, min livskvalitet är nu väsentligt förbättrad”.
/ Jane Nilsson

Man 55 år med Parkinsons sjukdom
Sedan 3 år minskad finmotorik i händer, ökad muskelstelhet, långsammare rörelsemönster med framåtlutad gång samt stel ansiktsmimik. Har tränat 2 ggr i veckan på Huber sedan 5 månader tillbaka. Både jag själv och min omgivning har konstaterat påtagligt förbättrade symtom med rakare, nästan helt återställd och ledigare gång samt ökad rörlighet och balans. Jag tycker att träningen på Huber är mycket givande och enkel och jag rekommenderar alla med liknande symtom till denna träning.
/ Per Malmqvist

Kvinna 40 år – Knäskada
Efter att ha överbelastat höger knä genom för mycket skidåkning stod jag inför knäoperation samt remiss till sjukgymnast för uppbyggnad av styrkan i knät. Jag tränade på Huber 2 ggr 30 minuter i veckan under den följande hösten. Jag märkte ganska snabbt ökad styrka och stabilitet i knät samt påtagligt förbättrad koordination, balans och styrka i hela kroppen. Tidigare svullnad och belastnings-smärta försvann utom vid ren överansträngning. Vidare har jag blivit av med smärtor i skuldror och höft som jag länge dragits med. Tack vare regelbunden träning på HUBER kunde jag avboka planerad operation. Jag kan åka skidor igen och det utan träningsvärk, annars vanligt i början på säsongen. Jag vill varmt rekommendera HUBER för både aktiva och skadade friluftsutövare.
/ Monica Johnson

Man 48 år – Ryggskada
Efter en överbelastning av ryggen blev jag sjukskriven och satt i traditionell sjukgymnastik som inte hjälpte under ett helt år. Jag började träna på Huber 2 ggr i veckan och efterhand försvann ryggsmärta och utstrålande smärta i vänster ben. Samtidigt förbättrades min balans och stabilitet vilket förenklat mitt dagliga arbete som maskintekniker på Gröna Lund. Nu är jag fullt arbetsför och fortsätter min träning på HUBER.
/ Peter Medin

Kvinna 65 år – Stroke med förlamning vänster sida
Efter två års arbete med alla tänkbara former av terapi/behandling/träning, samt att jag drabbats av epileptiska anfall som ytterligare förvärrade situationen, kom jag i kontakt med HUBER. Sedan dess har jag tränat 2 ggr i veckan med mycket positiva resultat. Jag har återfått viss rörlighet och styrka i vänster arm/hand, min balans och koordination har väsentligt förbättrats samtidigt som min hållning blivit rakare. Sammantaget mår jag nu bättre genom att jag nu kan/vågar utföra dagliga moment som jag förut hade givit upp. Jag fortsätter att träna på Huber, det är utvecklande, stimulerande och roligt.
/ Kristina Rosén

Man 67 år – Åldersstelhet
Jag började träna på Huber. Jag var vid tidpunkten oerhört stel i både muskler och leder. Fyra månader senare har jag uppnått märkbara resultat i form av ökad smidighet, balans, hållning och rörlighet över huvud taget. Min tennis som bara blivit sämre och sämre under senare år går nu mycket bättre, rygg och ledsmärtor är helt borta. Kort sagt, ökad livskvalitet och jag fortsätter min träning på Huber.
/ Björn Mörth